Sisteme de supraveghere video
analog digitale

Videoservere IP -conversia analog-digitala

In cazul in care utilizatorul doreste ca imaginile dintr-o anumita locatie sa fie transmise si inregistrate la distanta, prin internet, intranet fara ca acest lucru sa fie conditionat de tipul de camera video, poate folosi dispozitive de tip videoserver. Acestea preiau un semnal video analogic, il convertesc si il transmit prin retele de date continuu (broadcast) sau la cerere (TCP/IP, UDP).

Videoserverului i se poate aloca o adresa IP proprie, la care se pot conecta utilizatorii; in functie de preferintele celui care administreaza videoserverul, accesul la imagini poate fi liber sau protejat de parole. La acesta se poate conecta orice camera video analogica pentru a prelua imagini si a le transmite prin intranet, internet. Astfel, sisteme sau camere analogice se pot integra in sisteme digitale IP.

Utilizarea camerelor video analogice aduce o mai mare flexibilitate in alegerea solutiei adecvate spatiului ce urmeaza a fi monitorizat, camerele video analogice fiind prezente pe piata intr-o mare varietate constructiva, fiind posibila realizarea unor sisteme hibride, analog-digitale.

Videoserverele se pot folosi atat impreuna cu sistemele de achizitie si inregistrare locala a imaginilor, cat si pentru aplicatii de supraveghere in care nu este necesara sau nu este posibila inregistrarea locala a imaginilor. Dimensiunile reduse ale acestor echipamente fac posibila amplasarea in cele mai variate locuri.

Accesarea imaginilor de la camere video transmise de videoservere se poate face de la orice distanta, direct din browser-ul utilizatorului (ex. Internet Explorer, Firefox, Google Crome, Opera etc.) sau printr-o aplicatie soft specializata preinstalata care, de regula, este furnizata de producatorul videoserverului. Prin intermediul acestei aplicatii utilizatorii pot comanda, pe langa vizualizarea imaginilor, si inregistrarea lor pe oricare dintre calculatoarele de la care s-au conectat la videoserver. Inregistrarea imaginilor se poate face la detectie de miscare, continuu sau dupa un program prestabilit.

Mai multe astfel de camere video conectate prin videoservere (din locatii diferite si cu adrese IP diferite) pot fi conectate si monitorizate prin intranet, internet centralizat, de la distanta intr-un singur calculator. Videoserverul poate fi configurat sa transmita imaginile automat, la declansarea unui eveniment (ex. – detectia de miscare sau activarea unei intrari de alarma), intr-un ftp de unde pot fi preluate ulterior. Utilizatorul poate fi avertizat de declansarea evenimentului prin e-mail si/sau SMS.